Siviilihautajaiset

Siviilihautajaiset arvokkaasti ja kunnioittavasti

Siviilihautajaiset ovat vaihtoehto uskonnottomien ja uskontokuntiin kuulumattomien vainajien hautaamiselle. Siviilihautajaisten toteuttamiselle ei ole olemassa vaadittuja muotoja vaan ne voidaan vapaasti suunnitella vastaamaan läheisten toiveita. Olemme auttaneet lukuisten erityyppisten siviilihautajaisten järjestämisessä ja pystymme siksi tarjoamaan asiantuntevaa palvelua.

Siviilihautajaiset

Siviilihautajaiset järjestetään yleensä kirkkokuntiin kuulumattomille vainajille. Hautaaminen vaatii aina hautausluvan, jonka saaminen kestää olosuhteista riippuen yleensä noin viikon. Siviilihautajaisten järjestelyt voidaan kuitenkin hyvin aloittaa ennen hautausluvan saamista. Vaikka siviilihautajaiset voivat olla hyvinkin vapaamuotoiset, toteutetaan ne usein tietynlaisin sisällöin, joihin tavallisesti kuuluu ainakin saatto- tai jäähyväishetki ja sen jälkeinen muisto- tai muistelutilaisuus. Siviilihautajaisiin voidaan sisällyttää erilaisia elementtejä vainajan ja omaisten tahdon ja toiveiden mukaan. Tilaisuudesta kyetään rakentamaan kunnioittava ja arvokas kokonaisuus.

Saattohetki

Vainajan hyvästely- ja jäähyväistilaisuus voidaan pitää kappelissa tai jossain muussa tilanteeseen sopivassa paikassa. Jos saattohetki pidetään kappelissa, on sen muoto usein perinteinen. Saattohetkeen kuuluvat yleensä kukkatervehdykset, musiikki ja jäähyväispuheet. Saattohetken paikasta riippuen myös sisällöt vaihtelevat. Siviilihautajaisissa jäähyväishetkestä voidaan tehdä hyvinkin persoonallinen ja vainajan toiveiden mukainen.

Hautapaikka

Myös uskontokuntiin kuulumattomat vainajat saavat hautapaikan seurakuntien hautausmailta. Hautapaikaksi voidaan valita joko uskontokuntaan kuuluville tarkoitettu alue tai tunnustuksettomien alue, jollainen useimmilta hautausmailla nykyisin on.
Tuhkatut vainajat voidaan haudata uurnassa tai uurna voidaan sijoittaa uurnaholviin eli kolumbaarioon jos sellainen hautausmaalla on. Tuhka voidaan myös sirotella hautausmaan muistolehtoon, yleisille sirottelupaikoille, mereen tai luvanvaraisesti muualle. Uurnan sijoituspaikka asettaa vaatimuksia uurnan valinnalle. Uurnanlasku- ja tuhkan sirottelukäytännöt vaihtelevat seurakunnittain. Hoidamme puolestanne tarvittavat virastoasioinnit ja autamme mahdollisten sirottelulupien hankinnassa.

Tarvitsetko apua hautaukseen liittyvissä asioissa?

Autamme sinua suurella sydämellä

asiakaspalvelu@nousiaistenhautaus.fi

02 5369 397

Kerttulantie 4, 21200 Raisio