Täydentävät palvelut

Hautajaisjärjestelyihin sisältyy vainajakuljetusten, siunaustilaisuuden ja hautapaikan varaamisen sekä arkun ja uurnan hankkimisen lisäksi runsaasti muitakin järjestelytehtäviä.

Hautajaiskukat

Kukilla on merkittävä rooli hautajaisperinteessä. Riippumatta hautaustavasta hautajaiskukat ja kukkien laskeminen arkulle ovat osa tilaisuuden kulkua. Kukilla voidaan kunnioittaa vainajaa valitsemalla hänen lempikukkiaan. Omilla kukkatervehdyksillään omaiset ilmaisevat arvostustaan ja kaipuutaan.

Arkun päälle sijoitettava arkkukoriste suunnitellaan yleensä valittuun arkkuun sopivaksi ja, jos tiedossa, vainajan lempikukkien tai -värien mukaisesti. Arkkukoriste kiinnitetään arkun harjalautaan ennen tilaisuuden alkua.

Omaisten kukkatervehdykset lasketaan joko siunaustilaisuudessa tai haudalla, etukäteen sovitulla tavalla.

Kaikki siunaus- ja muistotilaisuudessa tarvittavat kukat voidaan tilata kauttamme.  Yhteistyökumppanimme pystyy toteuttamaan yksilölliset toiveenne. Yhteistyöyrityksemme kukka-asioissa

Vainajan pukeminen omiin vaatteisiin

Arkkuun laitettaessa vainajalle puetaan normaalisti perinteinen arkkuvaatetus – valkoinen paita ja sukat. Vainajalle voidaan pukea myös omat vaatteet. Omien vaatteiden pukeminen on perinne mm. ortodokseilla. Monien erityyppisten vaatteiden pukeminen on mahdollista, vaatetus voi vaihdella vihkipuvusta vapaa-ajan asuun. Vaatteita valittaessa tulee kuitenkin tarkistaa, että ne vastaavat vainajan kokoa. Vaatteiden pukemiseen vaikuttavat myös vainajan mahdolliset kuolemanjälkeiset ulkomuodon muutokset ja ruumiinavauksen jättämät jäljet. Päätöksen vainajan pukemisesta tekee ammattitaitoinen kuljetushenkilöstömme, joka vainajan nähtyään arvioi voiko pukeminen tapahtua vainajaa kunnioittaen.

 

Ilmoittautumiset hautajaisiin ja muistotilaisuuteen

Hautajaisvieraiden määrä vaihtelee suuresti. Saattovieraiden tarkka määrä on tarpeen tietää ennakkoon, kun suunnitellaan painotuotteita, aikatauluja ja erityisesti muistotilaisuuden tarjoilua. Ilmoittautumista voidaan pyytää etukäteen julkaistavan kuolinilmoituksen yhteydessä. Yksinkertainen, omaisen työtä helpottava ratkaisu on antaa ilmoittautumisten vastaanottaminen tehtäväksemme. Kirjaamme ylös ilmoittautujan yhteystiedot, ilmoitetun henkilömäärän sekä tarvittaessa mahdolliset ruoka-ainerajoitteet. Toimitamme valmiin ilmoittautumislistan sovitusti asiakkaalle ja pitopalvelulle ennen siunauspäivää.

 

Käsiohjelma hautajaisiin

Siunaustilaisuudessa voidaan hautajaisvieraille jakaa käsiohjelma tai ohjelmalehtinen, joka kuvaa tilaisuuden etenemisvaiheet. Käsiohjelmaa käytetään erityisesti silloin kun poiketaan totutusta siunauskaavasta. Käsiohjelma sisältää mahdollisesti myös laulettavien virsien sanat ja tietoa muistotilaisuudesta. Yksilölliset käsiohjelmat toteutetaan asiakkaan toiveiden mukaisesti. Painatukseen tulee varata riittävästi aikaa, oikovedosta, korjauksia ja painatusta varten.

Arkunkantajat

Arkunkantajia tarvitaan kirkossa tapahtuvissa siunaustilaisuuksissa. Arkunkantajat kantavat arkun ruumishuoneelta tai ruumisautosta kirkkoon sekä siunauksen jälkeen haudalle tai ruumisautoon kuljetusta varten. Arkunkantajia on yleensä kuusi henkilöä. Arkunkantajan sukupuolella ei ole merkitystä.

Perinteen mukaan läheisyyssuhde ratkaisee yleensä kantajien järjestyksen. Läheisin omainen kantaa arkkua lähinnä vainajan sydäntä eli arkun pääpäässä, jalkopäästä katsottuna oikealla puolella. Järjestys etenee päästä jalkopäätä kohti.

Arkun toimitus kirkkoon ennen siunaustilaisuutta

Yleisin käytäntö nykyään on arkun toimittaminen kirkkoon hyvissä ajoin ennen siunauksen alkua. Sen voivat tehdä omaiset itse jos kantajia on omasta takaa tai se toteutetaan sopimuksen mukaan hautaustoimiston palveluna. Tällöin omia arkunkantajia ei tarvita. Arkku toimitetaan kirkkoon noin tuntia ennen siunaustilaisuuden alkua, kirkkoonviennin ajankohta sovitaan aina etukäteen seurakunnan kanssa.

Mikäli hautausmuodoksi on valittu tuhkaus, arkku jää usein kirkkoon siunaustilaisuuden päätyttyä ja kuljetushenkilökunta noutaa sen seurakunnan kanssa sovittuna aikana. Vaihtoehtoisesti saattoväki voi myös kantaa arkun odottavaan ruumisautoon siunaustilaisuuden päätteeksi.

 

Valokuvaus siunaustilaisuudessa

Hautajaisista halutaan usein tallentaa pysyviä muistoja. Omaiset voivat tilata siunaustilaisuuteen valokuvaajan, joka sovitusti kuvaa mm. kukkienlaskun, siunauksen ja arkun laskemisen hautaan. Ulkopuolisen valokuvaajan käyttö mahdollistaa omaisille rauhallisen keskittymisen tilaisuuteen. Valokuvat toimitetaan tilaajalle useimmiten muistitikulla sekä sovittaessa teetätämme valokuvista myös paperikappaleet tai valokuvakirjan. Valokuvaajan saatavuus varmistuu henkilöstöltämme.

Muistotilaisuuden tarjoilut

Olipa muistotilaisuus kotona, ravintolassa tai muussa juhlatilassa vaatii tilaisuuden tarjoilu aina etukäteissuunnittelua. Muistotilaisuuden luonteen mukaan tarjottavat vaihtelevat runsaasta pitopöydästä pieneen suolaiseen tai kahvipöydän kakkuihin, järjestävien omaisten tai vainajan toiveiden mukaisesti. Muistotilaisuuden tarjoiluvalintoihin vaikuttavat siunaustilaisuuden ajankohta, hautajaisvieraiden määrä ja kauempaa tulevien vieraiden tarpeet.

Yhteistyökumppaninamme ovat alalla toimivia pitopalvelun ammattilaisia Turun lähiseuduilta. Autamme asiakkaitamme löytämään mieleisensä vaihtoehdon.

 

Kuolinilmoitus lehteen

Henkilön kuolemasta ilmoitetaan perinteisesti kuolinilmoituksella paikallisessa tai valtakunnallisessa sanomalehdessä. Kuolinilmoitus voi samalla olla myös avoin kutsu hautajaisiin, jolloin ilmoitus julkaistaan yleensä noin kaksi viikkoa ennen tilaisuutta. Kutsussa voidaan pyytää ennakkoilmoittautumista tai antaa hautajaisvieraille ohjeita hautajaiskukkien osalta. Kuolinilmoitus voidaan julkaista myös hautajaisten jälkeen.

Suurin osa kuolinilmoituksista julkaistaan sanomalehtien viikonloppunumeroissa, mutta nykyään myös kaikkina arkipäivinä.

Autamme asiakkaitamme kuolinilmoitusten laadinnassa. Lähetämme asiakkaan toiveiden mukaisen ilmoitusluonnoksen valitulle sanomalehdelle. Ennen julkaisemista asiakkaalle toimitetaan hyväksyttäväksi ilmoitusvedos sekä ilmoituksen hintatiedot.

 

Neuvontapalvelut

Kehitämme jatkuvasti henkilökuntamme ammatillista hautausalan osaamista, jotta pystymme tarjoamaan asiakkaillemme laadukasta ja ajantasaista neuvontaa. Tavoitteenamme on auttaa asiakasta kaikissa kuolemaan ja hautajaisiin liittyvissä asioissa, ongelmatilanteissa ja käytännön järjestelyissä.

Olemme laatineet oppaita ja koonneet ohjeita helpottamaan surevien omaisten tilannetta.